Duurzame energie

Als het energieverbruik al geminimaliseerd is dan blijft er altijd nog een flinke hoeveelheid energie nodig voor verwarming, koeling, koken en andere elektrische toestellen. Door inzet van duurzame energiebronnen kun je de impact voor het milieu alsnog beperken.

U kunt zelf groene stroom opwekken door middel van zonnepanelen of een zonnecollector inzetten om warm water op te wekken. Als u de ruimte daar niet voor heeft kunt u heel eenvoudig ook gewoon groene stroom en co2 gecompenseerd gas kopen. Het prijsverschil is niet erg groot, maar u moet wel goed opletten of deze groene stroom wel echt groen is. Als het in Nederland is opgewekt dan zit u gauw goed.

Maar als u wel de ruimte heeft dan zijn zonnepanelen de meest effici├źnte investering. Op dit moment zijn terugverdientijden van 7 a 8 jaar echt realistisch. Wilt u uw spaarcenten hiervoor niet willen inzetten dan zijn leningen voor het verduurzamen een heel aantrekkelijk alternatief.

Wel moet u goed opletten door wie u zonnepanelen laat installeren. Er zijn veel partijen op de markt, maar omdat er geen regelgeving is voor het installeren er van, mag iedereen dit in principe doen. Vaak wordt de installatie weer uitbesteedt. Ik heb al diverse offertes gezien die zeer eenzijdig zijn opgesteld en waar de koper op het verkeerde been wordt gezet. De Sallandse Energiecoach helpt u graag bij het beoordelen van offertes en het kiezen van een leverancier. Alvast 1 tip: kies nooit een leverancier waarbij u al moet betalen voordat er is opgeleverd.